Moringa i korzyści z jej stosowania

Ostatnio głośniej zrobiło się o suplemencie zwanym „moringa”. Jest coraz mocniej promowany i polecany. Widziałem go ostatnio nawet w jednym z marketów.

Moringa – o co chodzi?

Coś zatem musi być na rzeczy. „Drzewo długowieczności” bo tak też zwana jest moringa, to roślina posiadająca wyjątkowe wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Moringa, porównując do popularnych produktów spożywczych, zawiera duże ilości m.in. witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, białka, żelaza i innych (chrom, mangan, bor, wapń, potas, fosfor, cynk). Zaliczana jest do najzdrowszej żywności, tzw. superfoods / super żywność.

Roślina ta występuje głównie w Ameryce Południowej, Afryce i Indiach, znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także w kosmetyce i kuchni. Wszystkie części drzewa można wykorzystywać na wiele sposobów. Kwiaty, liście i kora dostarczają wartościowego surowca do leków.

Moringa zawiera także esencjonalne aminokwasy, substancje hamujące procesy zapalne, kwasy tłuszczowe omega, oraz ogromną ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Dzięki temu moringa jest jednym ze środków o największej zdolności do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników, opóźniania procesów starzenia, a nawet zdolności chronienia komórek ciała przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, schorzeń serca i innych.

Ponadto dostarcza błonnika, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, a nawet cholesterolu. Ogólnie sprzyja także odchudzaniu.

Moringa ma zastosowanie w kosmetyce. Olejek polecany jest do pielęgnacji skóry i włosów. Osoby trenujące jednak najbardziej zainteresuje jej zastosowanie w kuchni i w diecie.

Owoce i młode pędy spożywane mogą być po ugotowaniu. Młode liście można spożywać podobnie jak szpinak. Sproszkowane liście moringi jako dodatek. Podobnie jak suplementy zawierające w składzie moringę, w tych jest na rynku coraz więcej.

Moringa shake

Moringa shake

Działanie prozdrowotne

Obok korzystnego wpływu na poziom cukru we krwi oraz na metabolizm cholesterolu, moringa słynie ze swoich właściwości bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych, dzięki którym może solidnie wspierać organizm w zwalczaniu infekcji. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwgorączkowe, oraz wpływa korzystnie na wątrobę. Pomoże również w odchudzaniu.

Polecane produkty

Swanson – Full Spectrum Moringa Oleifera

Pharmovit – Moringa 4:1

GymFood – Moringa

MyVita – Olej Moringa

Zobacz także

https://www.myprotein.pl/blog/suplementy/moringa-superfood/

Podsumowanie

Moringa okazuje się prawdziwą bombą witaminową. Wzbudziła duże zainteresowanie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Produkt ten sprawdzi się w diecie osób borykających się z niską odpornością. Na nadchodzące, powakacyjne, niekończące się wirusy, grypy i przeziębienia moringa może okazać się jak znalazł. Ale nie tylko – docenią ją wszyscy dbający o sylwetkę i zdrowie. Zdecydowanie warto spróbować.

Na zdrowie!