Jakich pokarmów powinieneś unikać, jeśli chcesz mieć zdrowe zęby?

Od spożywania słodyczy zęby mogą się szybko zepsuć – nawet dzieci o tym wiedzą. Rzeczywiście, odżywianie może być postrzegane jako czynnik sprzyjający ochronie jamy ustnej lub odwrotnie. Niektóre pokarmy mogą zwiększać ryzyko próchnicy zębów i chorób dziąseł. I należy zauważyć, że jest to nie tylko konkretna lista, ale także nawyki żywieniowe.

Co dzieje się w ustach, kiedy jemy?

Z każdym posiłkiem w ustach dzieje się wiele rzeczy. Na przykład podczas aktywnego żucia szkliwo zęba jest ścierane o kilka mikronów. Jeśli w młodym wieku procesy te zostaną skompensowane, to znaczy, że szkliwo zostaje przywrócone. Ułatwia to ślina, która dostarcza minerały: wapń, fosfor i inne. Jednak wraz z wiekiem, a także z osobliwościami odżywiania, szkliwo nie jest całkowicie przywracane, a zęby są stopniowo usuwane. To jest całkowicie normalne.

W jamie ustnej żyje ponad 400-600 rodzajów mikroorganizmów, które pełnią różne role. Niektóre chronią zęby i dziąsła, inne pomagają nawet w trawieniu pokarmu i wspierają lokalną odporność. Każdy mikroorganizm potrzebuje pożywienia i najczęściej wykorzystuje do tego węglowodany. Jak wiadomo, ich wstępne trawienie następuje w jamie ustnej. Jednak w ciągu życia bakterie wytwarzają kwasy, które mogą nie tylko niszczyć szkliwo zębów, ale także wywoływać stany zapalne dziąseł. Niewłaściwe odżywianie przyczynia się do tych patologicznych procesów, zwłaszcza w połączeniu ze słabą higieną jamy ustnej.

Biorąc pod uwagę wiele cech, możemy wyróżnić produkty niebezpieczne dla zdrowia zębów i dziąseł.

Słodkie napoje gazowane i soki.

To najniebezpieczniejsze napoje i główni wrogowie zębów. Mało tego, takie napoje zawierają ogromną ilość cukru, który jest szkodliwy dla zębów i przyczynia się do wzrostu patogennej mikroflory.

Ale nawet to nie jest najgorsze.

Niebezpieczna zawartość kwasów powoduje niszczenie szkliwa. Przy długotrwałym i ciągłym stosowaniu słodkiej sody lub świeżo wyciskanych soków, istnieje możliwość powstania nie tylko próchnicy, ale również kwaśnej martwicy szkliwa.

W przypadku tej niepróchnicowej choroby dochodzi do znacznej zmiany w szkliwie, a pacjenci twierdzą, że ich zęby sklejają się.

Słodycze.

Wiele już powiedziano o tym, że głównym wrogiem zębów są słodycze. Jednak nie wszystkie słodycze są równie szkodliwe. Wśród nich są te, które są szczególnie niebezpieczne.

Nugat, karmel, herbatniki i inne wypieki z dużą zawartością margaryny, landrynki – tworzą lepki nalot na powierzchni zębów. To on staje się podłożem do tworzenia błon bakteryjnych, na których szybko tworzą się płytki. Do tego dochodzi próchnica i inne problemy.

Sól kłodawska jest wyjątkowa. Nie podlega szkodliwym procesom przetwórczym, dlatego jej stosowanie w przyrządzaniu posiłków może także przyczynić się do poprawy zdrowia twoich zębów.

Czy sól kłodawska jest zdrowa?

Z pewnością używana we właściwych proporcjach może stać się smacznym i zdrowym dodatkiem.

Kawa.

Ten napój jest szkodliwy z kilku powodów. Po pierwsze, nadużycie prowadzi do uporczywego przebarwienia zębów. A jeśli zaniedbana zostanie profesjonalna higiena jamy ustnej w odpowiednim czasie, z barwieniem można sobie poradzić tylko za pomocą specjalnych procedur wybielających.

Po drugie, nadużywanie kofeiny wypłukuje wapń z kości zębów. Wiadomo, że głównym minerałem szkliwa jest wapń. Dentyści zauważają, że picie więcej niż 5-6 filiżanek kawy dziennie zwiększa prawdopodobieństwo uszkodzenia i przebarwień szkliwa.

Alkohol.

Napoje alkoholowe mają jedną wspólną cechę – zdolność wywoływania suchości w jamie ustnej. Ślina to naturalny ochraniacz jamy ustnej, który nasyca szkliwo minerałami i hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Jeśli nadużywasz alkoholu, znacznie wzrasta prawdopodobieństwo różnych chorób jamy ustnej. Ponadto istnieje wiele słodkich napojów: likiery, wino, rum, które zawierają cukry niszczące szkliwo zębów. Jeszcze bardziej niebezpieczne jest używanie napojów alkoholowych w połączeniu z gazowaną sodą.

Jabłka.

Są to niedrogie owoce, które są bogate w składniki odżywcze, witaminy, minerały i błonnik. Jabłka są stosunkowo twardymi pokarmami, które wymagają aktywnego żucia, dlatego stymulują produkcję śliny, wzrost żuchwy i naturalne oczyszczanie jamy ustnej. Jednak ostatnie badania pokazują, że ludzie, którzy często jedzą jabłka, są 3 -7 razy bardziej narażeni na uszkodzenie szkliwa. W końcu kwasy owocowe, które znajdują się w dużych ilościach w jabłkach, mogą zaszkodzić szkliwu. Niektórzy uważają, że jabłka są jeszcze bardziej niebezpieczne dla zębów niż piwo.

Jedzenie pokarmów o dużych różnicach temperatur.

Gorąca kawa z zimną wodą lub lodami, ciepły obiad i zimne napoje – wszystko to jest szokiem temperaturowym dla zębów, który może doprowadzić do pojawienia się mikropęknięć w szkliwie, które z czasem postępują. Stopniowo takie pęknięcia ulegają zabrudzeniu, co negatywnie wpływa na estetykę uśmiechu. Bakterie mogą wnikać w te szczeliny, namnażać się, tworzyć kolonie i prowadzić do powstania próchnicy.

Website | + posts

Mieszkanka uroczej wsi pod Wrocławiem. Z wykształcenia pedagog. Prowadzi blogi z zakresu prawidłowego odżywiania, zdrowia, kondycji fizycznej oraz profilaktyki zdrowotnej. Swoją pasją chce "zarazić" nie tylko najbliższe otoczenie.
Prywatnie szczęśliwa mężatka, matka dwójki dzieci i posiadaczka perskiego kota "Huberta".