<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów
Zastosowania: regeneracja, odporność, zdrowe serce, regulacja gospodarki insulinowej, transporter kreatyny, przeciwutleniacz
Kwas α-liponowy (Alpha lipoic acid) czyli ALA, to substancja witamino podobna, należąca do metabolitów katecholamin. ALA charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Aktywność antyoksydacyjna tego związku polega także na wzmacnianiu działania antyrodnikowego takich substancji, jak np.: witamina C i E.
ALA jest doskonałym przeciwutleniaczem, a co ciekawe dobrze rozpuszcza się w zarówno tłuszczu, jak i w wodzie. Usprawnia produkcję energii, a ponadto wspomaga pracę serca i hamuje rozwój zmian miażdżycowych. Poprawia ogólną wydolność organizmu.
ALA działa insulino podobnie, przez co ułatwia wnikanie aminokwasów i kreatyny do komórek mięśniowych. Kwas ALA polecany jest sportowcom siłowym i wytrzymałościowym, oraz w cyklach kreatynowych jako transporter. Kwas alfa-liponowy pomaga pozyskiwać energię z zapasów w tkance tłuszczowej przy jednoczesnym wspomaganiu budowania masy mięśniowej.
Ponadto ALA szczególnie polecana jest osobom zagrożonym miażdżycą, chorobami układu krwionośnego i wątroby, oraz osobom otyłym. W medycynie zaleca się stosowanie kwasu alfa-liponowego w profilaktyce neuropatii cukrzycowej.
Cechy kwasu alfa-liponowego ALA
– zapobieganie powstawaniu zmian miażdżycowych
– korzystny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego
– silne właściwości przeciwutleniające
– zwiększa magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej oraz wątrobie
– zwiększa przyswajalność substancji odżywczych; usprawnia transport kreatyny i aminokwasów
– wykazuje działanie antykataboliczne i oczyszczające (pomaga organizmowi usunąć toksyny)
– wspomaga pracę serca, wątroby oraz wzroku
– wspiera prawidłowy metabolizm glukozy
Kwas ALA wytwarzany jest w organizmie ludzkim w niewielkich ilościach. Znajdziemy go w czerwonym mięsie i wątróbce, szpinaku, brokułach, drożdżach, ziemniakach, marchwi, burakach. Polecane jest uzupełnianie go w postaci suplementu.
W suplementacji sportowej wykorzystuje się zarówno właściwości antyoksydacyjne, jak i wpływ na gospodarkę insulinową kwasu ALA.
Kwas alfa-liponowy nasila magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie, zwiększa przyswajalność substancji odżywczych i usprawnia transport kreatyny. Wykazano ponadto, że ALA uwrażliwia tkanki na działanie insuliny i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Warto zatem docenić tę substancję w suplementacji.
ALA wchodzi w skład preparatów witaminowych, aminokwasowych, keratynowych, a także dostępna jest w postaci monopreparatów.
W suplementacji stosuje się przeciętne dawkowanie około 400-600 mg preparatu dziennie, rozbite na dwie porcje.
Polecane produkty z kategorii Kwas alfa-liponowy ALA
Myprotein – Alpha Lipoic Acid ALA (proszek)
Fitmax – BCAA Stac I + R – ALA
Swanson – ALA (Alpha Lipoic Acid)
Universal Nutrition – Alpha Lipoic Acid
Universal Nutrition – Beta Ala 9
Zobacz także:
<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów