Istnieje wiele produktów, które są dobre dla zębów, dziąseł i całego układu zębodołowego.
Po pierwsze są to pokarmy wymagające mniejszej siły żucia. Podczas żucia stymulowana jest produkcja śliny i soków trawiennych. Jak wiadomo, ślina pomaga czyścić zęby i nasyca szkliwo minerałami. Ponadto aktywne żucie stymuluje wzrost okolicy szczękowo-twarzowej, co jest szczególnie ważne w przypadku dzieci.
Po drugie są to produkty będące źródłem cennych minerałów, a także takie, które przyczyniają się do naturalnego oczyszczenia szkliwa. Produkty te obejmują:
- Świeże warzywa i owoce. Jednak niektóre z nich mogą być niebezpieczne i nie należy ich nadużywać.
- Truskawki i inne jagody. Zawiera kwas jabłkowy, który pomaga rozpuszczać płytkę nazębną i zapobiega próchnicy.
- Mięso i owoce morza. Wymagają nie tylko aktywnego żucia, ale są również doskonałym źródłem wapnia, fosforu, cennych kwasów i białek.
Dlatego osoby wyznające wegetarianizm muszą zadbać o dodatkowe źródło minerałów dla pełnej mineralizacji szkliwa.
Dbając o zęby zadbaj także o zdrowe desery. Są one nie tylko smaczne, ale i bogate w wartościowe składniki.
Odrzuć pełne cukru, niezdrowe posiłki. Czy wiesz, że możesz zastąpić je zdrowym deserem?
Sery i produkty mleczne.
Są jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego wapnia. Ponadto ser może neutralizować pH jamy ustnej, czyniąc ją niekorzystną dla rozwoju i reprodukcji bakterii chorobotwórczych.
Nawet jeśli całkowicie wykluczysz z diety wszystkie niebezpieczne pokarmy i napoje, nie da się całkowicie zapobiec próchnicy, jej skutkom i chorobom dziąseł. Należy pamiętać o podstawowych zasadach: pełne i regularne mycie zębów oraz terminowe wizyty u dentysty.
Mieszkanka uroczej wsi pod Wrocławiem. Z wykształcenia pedagog. Prowadzi blogi z zakresu prawidłowego odżywiania, zdrowia, kondycji fizycznej oraz profilaktyki zdrowotnej. Swoją pasją chce "zarazić" nie tylko najbliższe otoczenie.
Prywatnie szczęśliwa mężatka, matka dwójki dzieci i posiadaczka perskiego kota "Huberta".