Parowar i gotowanie na parze

Wielu z nas zapewne słyszało o gotowaniu na parze i jego zaletach.

Parowar i gotowanie w nim

Kto nie miał styczności może nie wiedzieć, iż potrawy tak przygotowane są naprawdę smaczne. Smak jest inny niż w przypadku zwykłego gotowania, gdzie dany produkt wiele oddaje wodzie, w które się gotuje.

W przypadku parowaru nawet zwykły ryż smakuje inaczej – lepiej.

Chciałbym tutaj napisać zwięźle i na temat. Parowar którego używam to MPM CJ-916.

Używam go od dłuższego czasu i jestem zadowolony. Sprawuje się bardzo dobrze, przygotowuję w nim posiłek nr 2 oraz gotuję ryż na wieczór.

Parowar MPM CJ-916 | Fot. http://www.euro.com.pl/

Parowar MPM CJ-916 | Fot. http://www.euro.com.pl/

Odkąd mam małe biuro, gotuję wszystko wieczorem, zostawiam do wystygnięcia i chowam na noc do lodówki.

Zwykle gotuję piersi kurczaka (pokrojone w większe kawałki i przyprawione), do tego 2 porcje ryżu (nie pamiętam już kiedy ostatnio gotowałem ryż lub makron tradycyjnie – w garnku z wodą). Do tego ewentualnie trochę warzyw (brokuł lub fasola szparagowa mrożona).

Wiadomo – takie jedzenie wyciągnięte z lodówki nie smakuje już tak dobrze jak świeżo przygotowane, ale nadal jest dobre. Wystarczy jakiś czas przed jedzeniem zostawić w temperaturze pokojowej, niech się nieco nagrzeje.

Niestety w moim przypadku tak to wygląda – tak trzeba sobie radzić 🙂

Parowar – zalety

Wśród wielu zalet możemy wymienić m.in.

– zdrowie – potrawy tak przygotowane są zdrowe, nie zostają wypłukane

– wbrew obawom, jedzenie jest także smaczne (potrzebujemy trochę przypraw)

– możemy w ten sposób gotować praktycznie większość rodzajów produktów

– żywność ugotowana na parze ma naturalny smak i aromat oraz barwę

– gotując na parze nie musimy używać tłuszczu, ani pilnować potraw aby nic nie przypaliło się lub nie wykipiało

– gotowanie ustawiamy na określony czas, po którym gotowanie zostaje wyłączone; jest możliwość pozostawienia trybu podgrzewania (trzymania ciepła)

Ja swój parowar nastawiam na 30 minut i wszystko mam tak jak lubię.

Czasy gotowania zależą od mocy parowaru jak i od typu produktu.

Przykładowo:

– warzywa świeże: 10 – 15min

– warzywa mrożone: 20 – 25min

– pierś kurczaka: ok. 20min

– ryż biały: ok. 30 min

Dobrze jest włączyć i sprawdzać jak gotuje się dany produkt, aby nabrać wprawy w użytkowaniu naszego parowaru.

Parowar – porady

Drobne uwagi na temat parowaru. Kupujący zwracają głównie uwagę na cenę, moc, pojemność. Bardzo słusznie.

Tip #1 – miseczka do gotowania produktów sypkich

Kupując parowar zadbajcie o to, aby był wyposażony w taką miseczkę. Inaczej ciężko będzie ugotować np. ryż. A tu nasypujemy produkt, dodajemy odrobinę soli i zalewamy wodą nieco ponad poziom.

Tip #2 – przyśpieszanie

Produkty twarde typu ryż/makaron dobrze jest przed gotowaniem namoczyć w wodzie przez jakiś czas. Potem wodę wylewamy i zalewamy ponownie – ciepłą wodą.

Do zbiornika z wodą nalewamy letniej/ciepłej wody. Dzięki temu szybciej się nagrzeje i szybciej pojawi się para.

Dzięki tym prostym zabiegom skrócimy nieco czas potrzebny na gotowanie.

Tip #3 – kamień

Tak jak w przypadku czajników, tak i tu może zdarzyć się że komora w której jest woda obejdzie kamieniem. I tak samo jak w przypadku czajników, pozbywamy się kamienia wlewając roztwór octu i wody.

Tip #4 – folia aluminiowa

Parowar zwykle zawiera kilka poziomów przegródek na jedzenie. Ich spody zawierają sporo otworów i ewentualnie zagłębień. Gotując niektóre produkty np. mięso, możemy położyć je na folii aluminiowej (ewentualnie podziurawić ją lekko widelcem lub wykałaczką).

Wszystko dobrze się ugotuje, a my zaoszczędzimy sobie żmudnego czyszczenia tych otworów i zagłębień z resztek.

Zasoby:

http://kulturystyka.pl/gotowanie-na-parze-przepisy-i-najwazniejsze-informacje/

To tyle jeśli chodzi o parowary.

Przy okazji warto wspomnieć o innym ciekawym urządzeniu, jakim jest szybkowar. Dobry i bezpieczny szybkowar ma swoją cenę, jednak pozwala zaoszczędzić cenny czas, ponieważ gotowanie skraca się wręcz do kilku minut.

Wspominam o nim nie tylko dlatego, że nadaje się do szybkiego przygotowania różnych dań (m.in. zup, wystarczy poczytać), ale do szybkiego gotowania produktów typu ryż, makaron i kasza.

Podsumowanie

Gotowanie na parze to znakomita sprawa. Wystarczy dobry parowar, który wcale nie musi aż tak dużo kosztować.

Nastawiamy jedzenie aby się gotowało, podczas gdy my wracamy do swoich zajęć. Prosto, zdrowo i praktycznie.

Polecam wszystkim dbającym zarówno o swój jadłospis, jak i czas.


Na co dzień związany z branżą IT – programista z wieloletnim doświadczeniem i początkujący bloger. A oprócz tego posiadam ogromne zamiłowanie do sportów siłowych i sylwetkowych oraz ogólnie zdrowego stylu życia. Nie jestem tylko teoretykiem – sam praktykuję od wielu lat. I staram się zachęcać innych 😉

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Skype Xing