Orkisz – mąka orkiszowa a dieta

Dziś rzecz o orkiszu i potrawach tworzonych na bazie coraz popularniejszej mąki orkiszowej.

Orkisz

Pszenica orkisz była już popularna w średniowieczu! Obecnie rzadko uprawiana, miejmy nadzieję że zmieni się to dzięki modzie na zdrowe odżywianie i bycie „fit”.

Mąka orkiszowa staje się coraz popularniejsza (i bardzo dobrze), szczególnie w kuchni fit, pozwalając przygotować – wraz z innymi składnikami, w tym słodzikami – dietetyczne, zdrowsze wersje wielu popularnych (i pysznych) specjałów kuchni, i to nie tylko polskiej czy włoskiej.

Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17%) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A i E. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy.

Co ważne z punktu widzenia diety, gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Wpływa to na znacząco niższe IG.

Mąka orkiszowa jest uważana za wyjątkowo zdrową. Niestety, odbija się to też na cenach produktów wypiekanych z orkiszu, zwykle znacznie wyższych niż tych zrobionych ze zwykłej mąki pszenicznej.

Coś za coś

Produkty wytworzone z mąki orkisz zawierają duże ilości aminokwasów, witamin i pierwiastków istotnych dla zdrowia.

Ponadto organizm łatwiej je trawi. Co więcej, regularne spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia naszą odporność oraz może działać korzystnie na zapobieganie powstawaniu kamieni nerkowych.

Mąka orkiszowa a indeks glikemiczny

Podczas gdy chleb z białej mąki ma IG około 90 (!), IG produktów z orkiszu (np. chleb orkiszowy) to około… 50! Komentarz zbędny.

A jeszcze fajniej, że dysonując mąką orkiszową możemy przygotować zdrowsze wersje wielu ulubionych przepisów.

Mąka orkiszowa w akcji

W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu dostaniemy produkty na bazie orkiszu, który na szczęście zyskuje na popularności. Wszystkie produkty posiadają zarówno nieocenione walory zdrowotne i smakowe, jak i niestety dość wysoką cenę.

Na rynku dostępna jest cała gama produktów na bazie orkiszu. Możemy kupić ziarno, mąkę, kaszę, pieczywa i makarony, płatki, otręby, czy nawet kawę z orkiszu.

Przykład – interesujące przepisy na chleb i nie tylko:

http://przepisnachleb.pl/tag/maka-orkiszowa

Poza tym mąka orkiszowa znakomicie nadaje się do przeróżnych przepisów, jak naleśniki czy gofry, pizza, ciasta. A może nawet pierogi na święta?

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa

Tak, przepisy są coraz zmyślniejsze. Uzbrajając się w orkisz oraz cukier brzozowy (ksylitol), zrobimy wszelkie słodkości znacznie mniej „niebezpiecznymi” dla naszej sylwetki i zdrowia!

Szczególnie przypadły mi to gustu interesujące przepisy z książki, którą jakiś czas temu zakupiłam. Mowa o „Kuchnia Fit” Konrada Gacy. Był niezły szał na te książki swego czasu 🙂

Przepisy te są świetne – proste dania, zdrowe wersje znanych potraw, jak i coś zupełnie nowego. Polecam.

A co ważne, często jako składniki pojawiają się właśnie mąka orkiszowa oraz cukier brzozowy.

Zasoby

Garść linków dla zainteresowanych zgłębieniem tajników orkiszu 🙂

Interesujące artykuły o orkiszu:

http://odchudzanieplus.pl/dieta-orkiszowa

http://dziecisawazne.pl/co-to-jest-orkisz

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_pszenica_orkisz.html

Różne, zdrowsze alternatywy zwykłej mąki:

http://kif.pl/www/dietetyka/jaki-rodzaj-maki-jest-najlepszy-i-najzdrowszy

Zdrowotne właściwości orkiszu:

http://vitalia.pl/artykul578_Zdrowotne-wlasciwosci-orkiszu.html

 

 

Gdzie kupić orkisz / mąkę orkiszową?

Jeśli nie lokalnie, to bez problemu w sieci, np.:

http://e-maka.pl

http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=187

http://biogra.pl/maka/13-maka-orkiszowa-typ-750-1kg.html

A tutaj nawet paluszki orkiszowe, mmmmmmm:

http://biogra.pl/paluszki/29-paluszki-orkiszowe-z-sezamem-300g.html

Podsumowanie

Zdecydowanie warto zainteresować się orkiszem i produktami na jego bazie. Warto poeksperymentować w kuchni z mąką orkiszową, tworząc zdrowsze wersje potraw.

Smacznego!


Doradca w działach Fit i tematach kobiecych