Okiem praktyka – zakwaszenie organizmu

Dlaczego powinniśmy zwrócić uwagę na kwestię zakwaszenia? Odkwaszanie?

Zakwaszenie organizmu

Od podstaw. Równowaga kwasowo-zasadowa jest właściwie kluczowe dla naszego zdrowia, dla długiego życia.

Generalnie mowa tutaj o stanie równowagi dynamicznej środowiska, w którym zachodzą procesy biologiczne. To stan do którego dąży od zawsze nasz organizm. My jednak możemy mu to skutecznie utrudniać, powodując zaburzenia tej równowagi. Możemy tym samym spowodować zakwaszenie organizmu.

Codziennie spożywamy płyny i pokarmy dostarczające składników, które wpływają na stan naszej równowagi kwasowo-zasadowej. Jest ona jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Skąd się to bierze?

Przede wszystkim z powodu spożywania zbyt dużej ilości produktów kwasotwórczych, takich jak:
– białka zwierzęce
– tłuszcze i węglowodany rafinowane (np. cukier, białe mąki, słodycze),
– kawa, czarna herbata, alkohol, nikotyna

Z tego powodu może powstać w organizmie nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii.

Na zwiększone zakwaszenie organizmu mogą wpływać także inne czynniki, takie jak duży stres, pośpiech, nadmierne przyjmowanie leków, brak ruchu jak i zbyt intensywna aktywność fizyczna.

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej rozpoznawane są za pomocą gazometrii krwi tętniczej.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy gdy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Mniejsze pH oznacza przewagę składników kwaśnych. Większe natomiast – przewagę składników zasadowych.

Konsekwencje zakwaszenia

Odchylenia w stronę kwaśnego pH nie pozostają bez echa, w tym starzenie się tkanek; może dojść także do nasilenia katabolizmu mięśni.

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi wielu poważnych chorób, m.in. nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, i oczywiście nadwaga. Ponadto może być przyczyną dolegliwości typy przemęczenie, brak koncentracji, zaburzenia snu, depresja, zaparcia, łamliwości paznokci i wypadania włosów!

Zatem zakwaszenie organizmu z pewnością nie jest błahostką.

Objawy zakwaszenia organizmu

Według badań, zakwaszenie ma swój mniejszy bądź większy udział niemal we wszystkich chorobach przewlekłych. Niemal cały organizm może sygnalizować nam problemy – układ pokarmowy, mięśnie i stawy, skóra, włosy, zęby czy też układ sercowo-naczyniowy.

Gdy zaczynamy zastanawiać się skąd takie czy inne dolegliwości, co się dzieje z naszym zdrowiem, możliwe że mieliśmy permanentnie zakwaszony organizm.

Co możemy zrobić? Jak sobie pomóc?

Zacząć trzeba od zmiany trybu życia oraz odżywiania, ihoć nie jest to chyba niespodzianką.

Z pewnością warto zwiększyć swoja aktywność fizyczną. Jeśli prowadzimy siedzący tryb życia (który niestety jest destrukcyjny dla naszego zdrowia i sylwetki) jest to wręcz koniecznością.

Ograniczmy też spożycie wspomnianych już produktów zakwaszających. Mniej kawy, alkoholu; spożywajmy więcej innych płynów (woda mineralna).

Jeśli nie stosujemy się do choćby podstawowych zasad zdrowego odżywiania – zacznijmy.

Zbilansowane, zdrowe posiłki to nie tylko domena kulturystyki i fitness.

Ważna kwestią jest tu równoważenie posiłków. Chodzi o to, aby *kwaśny* składnik posiłku (np. pierś kurczaka) zrównoważony był przez składnik *alkalizujący* (np. pomidory buraczki czy ogórki).

Więcej przykładów.

Produkty kwasotwórcze:
– ryż
– płatki owsiane
– makaron
– mięso (wołowina, wieprzowina, kurczak, itp)
– jajka
– sery

Produkty alkalizujące:
– marchew, buraczki, ziemniaki, sałata, kapusta i inne warzywa
– wiśnie, gruszki, truskawki …
– mleko

Suplementy wspomagające

W aptece znajdziemy też środki, które mogą man pomóc w walce z zakwaszeniem, w tym eliminować niedobory mikroskładników. To nie żarty – w przypadku niedoborów organizm nie zawaha się z rozłożeniem tkanki mięśniowej (katabolizm) celem ich pozyskania.

Podstawowym środkiem, po który możemy sięgnąć jest proszek zasadowy. Umożliwia on przywrócenie zaburzonej równowagi kwasowo-zasadowej. Do kupienia w aptekach.

Proszek zasadowy | Fot. http://tanie-leczenie.pl

Proszek zasadowy | Fot. http://tanie-leczenie.pl

Dostępny w postaci proszku do rozpuszczania. Trzeba przywyknąć do jego smaku. Spełnia swoje zadanie, oczyszcza, uzupełnia mikroskładniki, odkwasza organizm. Dodam od siebie także słowo o odchudzaniu mojej żony. Tkwiło ono w stagnacji. Ruszyło gdy zajęliśmy się kwestią zakwaszenia, w tym dodaniem właśnie proszku zasadowego (po śniadaniu).

Innym, coraz popularniejszym produktem jest Eliminacid. Uważam że jest to również skuteczny preparat. Dostępny w wygodnej formie tabletek.

Do poczytania także:

http://kulturystyka.pl/rownowaga-kwasowo-zasadowa/

http://kulturystyka.pl/rownowaga-kwasowo-zasadowa-2/

http://kulturystyka.pl/zakwaszenie-organizmu-ciche-niebezpieczenstwo/

Podsumowanie

Reasumując, zakwaszenie to poważna kwestia, której nie wolno lekceważyć. Konsekwencje mogą się kiedyś okazać przykre.

Łatwo możemy o to zadbać stosując odpowiednie nawyki, jak i dostępne suplementy, takie jak proszek zasadowy. Chcąc zrobić coś dobrego dla zdrowia organizmu, z pewnością możemy pomyśleć o jego odkwaszeniu. Chyba że już to zrobiliśmy 🙂

Pozdrawiam


Ciemna strona mocy – wpisy gościnne