<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów

Zastosowania: źródło protein, masa, rzeźba, regeneracja, odchudzanie

WPI (Whey Protein Isolate, WPI) czyli izolat białka serwatkowego to kolejna popularna frakcja białek. Uchodzi za białko z najwyższej półki, co też odzwierciedla się w jego cenie.

WPI zostaje poddane większej niż WPC ilości filtracji (zazwyczaj są to metody UF połączone z wymianą jonową – CFM). Pozwala to na otrzymanie czystszej formy preparatu (nawet >= 95%), z o wiele większą zawartością peptydów oraz lepszym profilem aminokwasowym i niższą zawartością składników niepożądanych (tłuszcz, laktoza).

Dodatkowo charakteryzuje się on znakomitą wchłanialnością, lekkostrawnością oraz jeszcze większą wartością biologiczną (BV = 159) niż koncentrat. Izolat jest pożądany również względu na swoją szybką wchłanialność (30–60 min), a także wysoką zawartość aminokwasów BCAA i L-glutaminy.

Izolat białka serwatkowego WPI | Fot. trec.pl

Izolat białka serwatkowego WPI | Fot. trec.pl

Izolat białka serwatkowego WPI w dietetyce sportowej stosowany jest przez zawodników różnych dyscyplin, szczególnie takich jak kulturystyka i fitness. WPI intensywnie stymuluje anabolizm mięśni, przyczyniając się do szybkiego wzrostu ich masy, oraz pozwala uzupełnić dietę w najwyższej klasy białko, pozbawione zbędnego tłuszczu i cukrów. Przy odpowiedniej diecie znakomicie wspiera budowę czystej, odtłuszczonej masy mięśniowej. Stanowi bardzo dobry wybór również w trakcje redukcji tkanki tłuszczowej. WPI wpływa bardzo korzystnie na regenerację.

Jeśli to możliwe (finansowo), warto wybierać ten sposób uzupełnienia diety w najlepszej jakości białko, jako że WPI umożliwia stały rozwój najważniejszych cech wysiłkowych i stymulację procesów anabolicznych. Szybkość wchłaniania tej frakcji białka, oraz rekordowa zawartość leucyny pobudza wydzielanie hormonów anabolicznych, nasilając syntezę białek mięśniowych. W tej kwestii izolat białka serwatkowego działa silniej niż pozostałe popularne źródła protein.

WPI występuje samodzielnie, jako wysoko skoncentrowana (ok. 90%) odżywka białkowa, wchodzi w skład matrixów białkowych, odżywek węglowodanowo-białkowych, batonów proteinowych i posiłków typu MRP.

Izolat białek serwatkowych nadaje się do spożywania zarówno w okresie budowania dobrej jakościowo masy mięśniowej, jak i w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Nie jest jednak najlepszym wyborem do zastosowania w przypadku długich przerw między posiłkami. Wtedy lepiej sprawdzą się białka wolniej wchłaniane.

Dawkowanie WPI: według indywidualnych potrzeb, zwykle 30 do 90g na dobę. Najlepszy do stosowania z rana oraz po treningu, kiedy organizm najbardziej narażony jest na katabolizm.

Polecane produkty z kategorii WPI (izolat białka serwatkowego)

Trec – Isolate 100

Olimp – Pure Whey Isolate 95

BioTech USA – Iso Whey ZERO

Trec – Perfect Whey Protein

Scitec nutrition – 100% whey isolate

ALLNUTRITION – Isolate Protein

Olimp – Whey Protein Complex 100%

Myprotein – Impact Whey Isolate

XXL Nutrition – Whey Isolaat

4+ Nutrition – HYDRO+

Ostrovit – WPI 90 Instant

Kevin Levrone – LevroIsoWhey

Iron Horse – Iso Whey

Vitalmax – CFM Whey Protein Isolate 90

Zobacz także:

WPC

WPH

Aminokwasy

Aminokwasy wołowe

Carnivor – Izolat białka wołowego (Beef protein)

Jaka jest różnica między WPC a WPI? WPC vs WPI vs WPH

<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów