<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów

Zastosowania: zdrowie, witalność

Witamina K to grupa związków która występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Zalicza się do tej grupy naturalne, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy K1 i K2, a także pochodne syntetyczne (rozpuszczalne łatwiej w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie) – witamina K3 (menadion).

K jak krzepliwość

Witamina K odpowiada nie tylko właściwą krzepliwość krwi. Zmniejsza ona także nadmierne krwawienia miesiączkowe, hamuje rozwój nowotworów i uwapnia kości, co chroni przed osteoporozą. Dodatkowo posiada właściwości antygrzybicze i antybakteryjne. Wpływa korzystnie na zdrowie zębów.

Witamina K | Fot. wikipedia.org

Witamina K | Fot. wikipedia.org

Źródła witaminy K

Za najbogatsze źródła uważa się zielone warzywa (obecność witaminy K związana jest z obecnością chlorofilu). Znajdziemy ją także – choć w mniejszych ilościach – w produktach zbożowych oraz produktach pochodzenia zwierzęcego: jaja, mleko, mięso.

Wchodzi także w skład suplementów diety.

Witamina K

Witamina K

Organizm człowieka potrzebuje około 125 µg witaminy K na dobę. W organizmie podlega ona procesowi regeneracji w wątrobie w cyklu witaminy K. Może być również produkowana przez bakterie znajdujące się w jelicie grubym.

Polecane produkty z kategorii Witamina K

Alter Medica – Witamina K2 D3

Medicaline – K2 MK-7 100 µg z Natto + D3

Medicaline – Naturalna Witamina K2 FORTE MK-7 200 µg z Natto + D3

MyVita – Witamina K2 MK-7

MyVita – Witamina K2+D3

SFD – Vitamin Complex

Zobacz także:

Artykuł: Witaminy i minerały

Witamina K – Wikipedia

Encyklopedia suplementów: Witaminy i minerały

<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów