<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów

Zastosowania: zdrowie, odporność, działanie antynowotworowe

Witamina B17 (amigdalina) to organiczny związek zaliczany do glikozydów. Występuje w pestkach wielu roślin. Najlepszymi źródłami są nasiona migdałowca, moreli i brzoskwini, pigwy, wiśni, śliwek. Pestki tych roślin mają charakterystyczny gorzkawy smak i specyficzny aromat.

Związek ten nie jest produkowany przez organizm, dlatego dostarczyć go można jedynie z dietą.

Witamina B17

Witamina B17

Witamina B17 w leczeniu raka

Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, witamina B17 stanowi obiekt zainteresowania onkologów. Wysunięto dawniej wniosek, że drastyczny wzrost zachorowalności na raka ma ścisły związek z wyłączeniem witaminy B17 z codziennej diety człowieka. Niestety dopiero zupełnie niedawno potraktowano ten temat poważniej.

Substancje uwalniane podczas rozkładu witaminy B17 działają synergistycznie, niszcząc chore komórki. Jednak korzystne działanie witaminy B17 zostaje uwolnione w organizmie tylko w przypadku obecności zdegenerowanych komórek.

W zdrowym organizmie nie występuje enzym aktywujący witaminę B17, przez co staje się ona jedynie źródłem glukozy. Co ważne, amigdalina jest bezpieczna dla zdrowych komórek.

Amigdalina (witamina B17) dostępna jest jako suplement (monopreparat – np. standaryzowany ekstrakt z pestek moreli, a także w postaci samych pestek moreli). Wykazują one działanie antynowotworowe, obok wit. B17 zawierają także sporo magnezu i innych minerałów, a także witaminy A oraz E.

Polecane produkty z kategorii Witamina B17

Alter Medica – Amigdalina-Witamina B-17

Alter Medica – 2 x Amigdalina-Witamina B-17 (60 kap + 60 kap)

MyVita – Pestki moreli gorzkie – 500g

MyVita – Pestki moreli – 250 kaps

Zobacz także:

Artykuł: Witaminy i minerały

Witaminy z grupy B

Witamina B17 – leczenieraka.org

Witamina B17 w walce z rakiem. Czy amigdalina to bezpieczny lek na raka?

Witamina B15

<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów