<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów

Zastosowania: zdrowie, regeneracja, witalność, odporność

Calcium Pangamate czyli kwas pangamowy, znany również jako witamina B15. Została ona uzyskana z pestek moreli. Stwierdzono wówczas, iż obecna niemalże we wszystkich ziarnach.

Witamina B15 znana jest jako środek ochronny organizmu, gdyż jej brak osłabia komórki. Stają się one niedotlenione, co w konsekwencji zmniejsza szybkość działania układu immunologicznego.

Niedobory przez dłuższy czas mogą doprowadzić do martwicy komórek ciała. Nadmiar nie powoduje żadnych skutków ubocznych, więc nie ustalono maksymalnej zalecanej dawki dziennej.

Witamina B15

Witamina B15

Cechy witaminy B15

– poprawia ukrwienie i natlenienie mięśni oraz innych tkanek

– rozszerza naczynia krwionośne

– łagodzi niektóre z objawów astmy

– obniża stężenie cholesterolu we krwi

Witamina B15 występuje w produktach zbożowych, takich jak ryż brązowy, nasiona dyni i słonecznika, oraz w drożdżach piwnych. Dostępna również w postaci suplementu.

Polecane produkty z kategorii Witamina B15

Swanson – B-15 Calcium Pangamate – 100tab

Zobacz także:

Artykuł: Witaminy i minerały

Witaminy z grupy B

Artykuł: Witamina B15

Witamina B17

<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów