<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów

Zastosowania: zdrowie, uroda, samopoczucie, odporność, działanie antyoksydacyjne

Po pierwsze – wolne rodniki tlenowe

Niestety, tlen niezbędny do życia ma swoje drugie oblicze. W procesie wytwarzania energii część cząsteczek tlenu uwalnia w postaci wolnych rodników tlenowych.

Wolne rodniki to cząsteczki, jony lub atomy posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron. Problem polega na tym, że dążąc do przyłączenia / oddania elektronu, cząsteczki te wykazują dużą aktywność chemiczną i utleniają każdy związek, z którym mają kontakt.

Najbardziej narażone na „atak” wolnych rodników w organizmie człowieka są związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne – białka, nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych (wielonienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie podatne na utlenianie), polisacharydy oraz (co jest szczególnie niebezpieczne) DNA.

W wyniku uszkodzenia błony komórkowej komórka nie jest wstanie pełnić swoich właściwych funkcji metabolicznych. Natomiast uszkodzenia kodu genetycznego prowadzą do powstawania nowotworów, zaburzeń pracy układu krążenia, mózgu i innych narządów. Utleniając cholesterol LDL powodują zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Uważa się, że wolne rodniki to główna przyczyna procesu starzenia się organizmu.

Ludzki organizm wykształcił czynniki obronne przeciwko wolnym rodnikom. Glutation wytwarzany jest w komórkach i chroni je przed ich niszczącym działaniem m.in. wolnych rodników. Z wiekiem ilość glutationu wytwarzana przez organizm maleje, stąd ważne jest spożywanie pokarmów zawierających przeciwutleniacze.

Jest to szczególnie ważne zarówno dla osób starszych, jak i trenujących sportowców, osób aktywnych i pracujących fizycznie. W czasie intensywnego wysiłku przemiana materii ulega znacznemu przyspieszeniu, a to z kolei oznacza szybsze przetwarzanie tlenu, cukrów i tłuszczów w energię, czego efektem ubocznym jest zwiększona produkcja wolnych rodników.

Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku reakcji metabolicznych, zwłaszcza w procesie spalania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą również pochodzić z zewnątrz (powietrze, dym z papierosów, wysoko przetworzona lub zepsuta żywność, leki i inne związki chemiczne, itd). Niestety, wolne rodniki tworzą się w także w wielu produktach spożywczych. W potrawach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu, przez co pokarmy te zawierają sporo wolnych rodników.

Główne przyczyny powstawania wolnych rodników:

– zanieczyszczenia powietrza; spaliny

– zła dieta

– alkohol i palenie tytoniu

– stres i brak snu

– promieniowanie rentgenowskie i UV

– wiek

– duża aktywność fizyczna

Wolne rodniki wykazują jednak również pewne korzystne cechy. Są używane przez ciała odpornościowe do niszczenia bakterii chorobotwórczych i utleniania substancji toksycznych.

Po drugie – przeciwutleniacze

Antyoksydanty (antyutleniacze) to najważniejsza broń przeciwko wolnym rodnikom. One z kolei uważane są za podstawowy czynnik spowalniający procesy starzenia i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Występują w pożywieniu oraz jako suplementy – zarówno mono preparaty jak i kompleksy antyoksydantów.

Działanie antyutleniaczy | Fot. superflavon.pl

Działanie antyutleniaczy | Fot. superflavon.pl

Przykładami są witamina C, witamina E, czy też kwas ALA i N-acetyl cysteina (która bierze udział w syntezie glutationu).

Kompleks antyoksydantów to zestaw takich witamin i innych składników, specjalnie dobranych w celu redukcji skutków stresu oksydacyjnego, właśnie poprzez neutralizację wolnych rodników i innych reaktywnych form tlenu.

Spożywanie przeciwutleniaczy niesie ze sobą szereg korzystnych dla zdrowia, sylwetki i urody następstw, w tym do poprawy odporności immunologicznej i szybszej regeneracji po wysiłkowej. A co najważniejsze – chroni organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.

Sama natura dostarcza najlepszych antyutleniaczy | Fot. foodinsight.org

Sama natura dostarcza najlepszych antyutleniaczy | Fot. foodinsight.org

Przeciwutleniacze znajdziemy w owocach i warzywach (szczególnie w karotenowcach), czy też zdrowych tłuszczach lub kakao i czekoladzie gorzkiej. Jeżeli mamy problem z ich spożywaniem, możemy także wspomagać się suplementami diety. Ciekawym przykładem może być Astaksantyna.

Astaxanthin firmy Swanson to wyjątkowy antyoksydant w formie suplementu, który wspiera naturalną odporność organizmu. Alga Haematococcus Pluvialis jest źródłem niezwykle silnego antyutleniacza, którym jest karotenoid Astaksantyna. Substancja ta jest uważana za niezwykle silny, naturalny antyoksydant. W przyrodzie występuje jedynie w algach i drobnych skorupiakach.

Astaksantyna zwiększa odporność organizmu, opóźnia procesy starzenia się, wpływa korzystnie na stan skóry, chroni przed szkodliwymi działaniami promieni UV, a nawet korzystnie wpływa na płodność u mężczyzn.

Polecamy zapoznanie się z innymi antyutleniaczami dostępnymi na rynku suplementów.

Polecane produkty z kategorii Przeciwutleniacze (antyutleniacze, antyoksydanty)

BioTech USA – Multivitamin for Men (dla mężczyzn)

BioTech USA – Multivitamin for women (dla kobiet)

Hi-Tec Nutrition – Vitamin A-Z Antioxidant Formula

Noble Medica – Pure Collagen-Kolagen Morski z Elastyną i Antyoksydantami

Olimp – ANTI-OX POWER BLEND

Olimp – Beta Solar

Swanson – Astaxanthin

Swanson – Witamina C z dziką różą

Trec – Strong C-1000

Trec – Vital X Pack

ALLNUTRITION – VitaminALL Vitamins & Minerals

Starpharma – SkrzypStrong + Witamina A+E

Universal Nutrition – Witamina E

BioTech USA – ALA

Scitec nutrition – ALA

Swanson – ALA (Alpha Lipoic Acid)

Universal Nutrition – Animal Pak

Alter Medica – Czarny Bez

Zobacz także:

Kofeina

NNKT – zdrowe tłuszcze i ich źródła

Witaminy i minerały

Witamina C

Witamina E

ALA (kwas alfa-liponowy)

Rodniki – Wikipedia

Reaktywne formy tlenu – Wikipedia

<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów