<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów

Zastosowania: olej do smażenia, kosmetyk, właściwości pro-zdrowotne i odchudzające

Olej kokosowy (spotykany również jako masło kokosowe bądź tłuszcz kokosowy) jest to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Produkt ten coraz bardziej doceniany jest nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce.

Topnieje w temperaturze pokojowej. W postaci płynnej jest przeźroczysty bądź lekko żółtawy. Gdy stężeje ma barwę białą.

Olej kokosowy charakteryzuje się dużą stabilnością, odpornością na temperaturę oraz na jełczenie. Stosowany jest m.in. do smażenia, pieczenia, wyrobu margaryny i czekolady. Posiada inne, liczne zastosowania – kosmetyczne i prozdrowotne. Posiada właściwości przeciwgrzybiczne, antywirusowe, antybakteryjne. W przemyśle kosmetycznym jest wykorzystywany jako balsam do ciała, czy też olejek do masażu.

Idziemy się opalać? Olej kokosowy przyda się zarówno do nasmarowania przed opalaniem, jak i w celu ukojenia skóry po opalaniu.

Wróćmy jednak do suplementacji. Olej ten jest bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto, olej kokosowy jest znakomitym środkiem na… odchudzanie. Pozwala pozbyć się nawet otyłości brzusznej, jako że stanowi źródło kwasu tłuszczowych o średniej długości łańcucha (MCT).

Kwasy te ze względu na budowę chemiczną wykazują właściwości inne niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe dominujące w żywności. MCT trawione są przez lipazę trzustkową i wchłaniane są przez żyłę wrotną do wątroby, we krwi natomiast transportowane są głownie w postaci chylomikronów, dzięki czemu nie zwiększają ryzyka chorób takich jak miażdżyca.

MCT posiadają potencjał antybakteryjny oraz termogenny, a także stanowią szybkie źródło energii. Nie odkładają się jednak w postaci zbędnego tłuszczu, lecz są wykorzystywane do produkcji energii i spalania kalorii.

Olej kokosowy

Olej kokosowy

Olej kokosowy ma przyjemny zapach oraz posmak, które potrawom słodkim dodadzą charakteru. Jednak nie będą stanowić problemu w przypadku smażenia potraw słonych (mięsa, jajka).

Unikalne połączenie kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym to doskonałe źródło energii dla naszego organizmu, które dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi i insuliny, usprawnia pracę serca i układu krążenia oraz pomaga zredukować zbędne kilogramy.

Uniwersalność oleju kokosowego może naprawdę robić wrażenie. W miarę możliwości wybierajmy olej nierafinowany.

Polecane produkty z kategorii Olej kokosowy

ALLNUTRITION – Olej Kokosowy Nierafinowany – 1000ml

MyVita – Olej Kokosowy Nierafinowany – 900ml

MyVita – Olej Kokosowy Rafinowany – 900ml

Ostrovit – Coconut Oil – 900g

Zobacz także:

Awokado a dieta, siłownia i odchudzanie

DHA i EPA

Spray do smażenia (cooking spray)

Masło orzechowe (Peanut butter)

<= Powrót do strony głównej Encyklopedii Suplementów